Bot for feil bruk av personvernombud i privat sektor

Av Amund Kristiansen | 19. mars 2025

Bakgrunn

Som følge av Datatilsynets gebyr på 4 millioner til Telenor, har det endelig blitt fokus på personvernombud i privat sektor. Akkurat det skrev jeg masteroppgave om i fjor!

Utfordringer i privat sektor

Motivasjonen for å velge dette temaet var at det finnes relativt lite diskusjon rundt utfordringer som kan oppstå for personvernombud i privat sektor, på tross av at det åpenbart er utfordringer i som ikke gjør seg gjeldende i det offentlige:

  • Uavhengighet er vanskeligere å oppnå i privat sektor.

    Personvernombudet skal være uavhengig og fungere rådgivende, men de fleste private aktører vil oppleve at det er økonomisk fornuftig å bruke ombudet – som fort er den eneste i organisasjonen med særlig personvernkompetanse – i en mer operativ rolle også. Da oppstår det veldig fort rollekonflikt!

  • Bedriften bestemmer selv behovet for ombud.

    I privat sektor må organisasjonen selv vurdere om de behøver et personvernombud. I det offentlige er det påbudt. Det gjør ombudet sårbart: Å ha ombud er en stor kostnad, og en kan i begrenset grad bruke individet til andre oppgaver. Da kan det være vanskelig for ombudet å si klart ifra – en risikerer jo at rollen forsvinner!

Løsninger på utfordringene

Hva sier oppgaven min om hvordan en kan bøte på disse utfordringene? Først og fremst er det viktig å presisere at det ikke er ombudets ansvar å løse denne floken. Det er organisasjonen selv som er ansvarlig. Et ombud kan likevel imøtekomme disse utfordringene ved å sørge for at de viktigste beslutningstakerne forstår deres rolle godt, slik at verdien av en uavhengig «personvern-dommer» er tydelig. Det betyr i praksis at ombudet må bli lyttet til og få ressurser, slik at det kan levere verdi for bedriften.

Praktiske tilpasninger for bedriften

Bedriften kan også passe på at ombudsstolen er tilpasset deres behov:

Alternativer til fulltids personvernombud

  • Vurder behovet for personvernombud

    Å ha et personvernombud bringer med seg tydelig definerte plikter som må oppfylles, ellers bryter en loven. Det gir ikke gratis «personvernpoeng». Om dere ikke ser et tydelig behov for et personvernombud, kan det være nyttigere å ansette en personvernrådgiver. Det gir deg mer fleksibilitet til å utnytte personvernkompetansen individet bringer med seg, på en mest mulig effektiv måte.

  • Personvernombud på deltid

    For å unngå incentivet til å gi personvernombudet ekstraoppgaver, og for å unngå kostnader som er i misforhold til verdien dere tror ombudet kan tilføre, kan det være mer fornuftig å hyre inn et ombud i en mindre stilling: Min informant jobbet som regel i 20-30% stilling hos sine kunder. De resterende midlene bør naturligvis gå til å ansette eller trene en personvernkonsulent; ombudet bør ikke måtte jobbe alene.